Grafen pahalı ve üretilmesi nispeten zor olduğundan, grafen türevlerini veya ilgili malzemeleri yapmak ve kullanmak için etkili ancak ucuz yollar bulmak için büyük çaba harcanmaktadır. Grafen oksit (GO) bu malzemelerden biridir – ucuz ve bol olan grafitin güçlü oksidasyonu ile yapılan tek atomlu katmanlı bir malzemedir. Grafen oksit, oksijen içeren gruplarla bağlanmış oksitlenmiş bir grafen şeklidir. Suda (ve diğer çözücülerde) dağılabildiği için işlenmesi kolay kabul edilir ve hatta grafen yapmak için bile kullanılabilir. Grafen oksit iyi bir iletken değildir, ancak özelliklerini artırmak için işlemler mevcuttur. Yaygın olarak toz halinde, dağılmış halde veya alt tabakalar üzerinde bir kaplama olarak satılır.
Grafen oksit, dört temel yöntem kullanılarak sentezlenir: Staudenmaier, Hofmann, Brodie ve Hummers. Bu yöntemlerin birçok çeşidi mevcuttur ve daha iyi sonuçlar ve daha ucuz süreçler elde etmek için sürekli iyileştirmeler araştırılmaktadır. Bir oksidasyon işleminin etkinliği genellikle grafen oksidin karbon / oksijen oranları ile değerlendirilir.
Grafen oksit kullanımları
Grafen Oksit filmler esas olarak herhangi bir alt tabaka üzerine yerleştirilebilir ve daha sonra bir iletkene dönüştürülebilir. Bu nedenle GO, esnek elektronikler, güneş pilleri, kimyasal sensörler ve daha fazlası için kullanılanlar gibi şeffaf iletken filmlerin üretiminde kullanıma özellikle uygundur. GO, pillerde ve dokunmatik ekranlarda bir kalay oksit (ITO) ikamesi olarak bile incelenmiştir.
Grafen Oksit yüksek bir yüzey alanına sahiptir ve bu nedenle piller, kapasitörler ve güneş pilleri için elektrot malzemesi olarak kullanıma uygun olabilir. Grafen Oksit daha ucuzdur ve üretilmesi grafenden daha kolaydır ve bu nedenle seri üretime girebilir ve daha erken kullanılabilir.
GO, farklı polimerler ve diğer malzemelerle kolayca karıştırılabilir ve kompozit malzemelerin gerilme mukavemeti, elastikiyet, iletkenlik ve daha fazlası gibi özelliklerini geliştirir. Katı formda Grafen Oksit pulları, katlanabilen, buruşabilen ve gerilebilen ince ve stabil düz yapılar oluşturmak için birbirine bağlanır. Bu tür Grafen Oksit yapıları, hidrojen depolama, iyon iletkenleri ve nanofiltrasyon membranları gibi uygulamalar için kullanılabilir.
Grafen oksit floresandır, bu da onu özellikle çeşitli tıbbi uygulamalar için uygun kılar. biyo-algılama ve hastalık tespiti, ilaç taşıyıcıları ve antibakteriyel malzemeler, GO’nun biyomedikal alan için sahip olduğu olasılıklardan sadece birkaçıdır.