NANOTRANSİSTÖRLER
Nanoteknoloji ile bilgisayar teknolojisinde büyük adımlar atılmaktadır. Daha verimli ve hızlı işlemci için 5 nm’den küçük transistörler kullanarak bir çip üzerine daha fazla transistör yerleştirilebilmektedir. Grafen gibi iki boyutlu 0.65 nm kalınlıkta bir malzeme olan molibden disülfür kanal ve 1 nm karbon nanotüp geçitten oluşan transistör Berkeley araştırmacıları tarafından geliştirilmiştir.
1965 yılında Gordon Moore, transistörlerin gelişimi üzerine Moore Yasası’nı öne sürmüştür. Günümüz teknolojisinde transistörler 14 nm ölçeğe gelmiş durumda ve 2018 yılında piyasaya süreceği 10 nm transistör teknolojisi ile Intel de hala Moore Yasası’nın öngörülerini aşamamış durumdadır. Şu an bu endüstri silisyum temelli ilerlemekte olduğu için ancak 5 nm’ye kadar bir transistör üretiliyor.
ABD Enerji Bakanlığı’nın Berkeley Ulusal Laboratuvarı’ndan Ali Javey liderliğindeki araştırma grubu sadece 1 nm uzunluğa sahip geçit ile çalışan nanotransistör ürettiler. Günümüzde tek bir çip üzerinde 1 milyardan fazla transistör olduğu düşünülebilir.